A croissant egy klasszikus francia péksütemény, amelyet leveles tésztából készítenek. A leveles tészta elkészítése időigényes folyamat, de megéri a fáradságot, hiszen a végeredmény egy ropogós, vajas, illatos finomság.
Ha egészségesebben szeretnél táplálkozni, akkor a teljes kiőrlésű lisztből készült croissant is kiváló választás. A teljes kiőrlésű liszt magasabb rost- és tápanyagtartalmú, mint a finomliszt, ezért egészségesebbnek tekinthető.
Íme egy egyszerű recept a teljes kiőrlésű croissant elkészítéséhez:
Hozzávalók:
- 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 150 g finomliszt
- 75 ml 30%-os habtejszín
- 100 ml víz
- 100 g tejföl
- 1,5 tojás
- 35 g élesztő
- 1,5 teáskanál só
- 175 g vaj
- 1 teáskanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
Elkészítés:
- A vizet és a habtejszínt összeöntjük, beletesszük egy csipet cukrot (elhagyható), meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Szépen felfutott.
- Addig minden mást kimérünk a tésztához, majd a tejföllel, tojással, élesztős vizes tejszínnel együtt összegyúrjuk. Puha, rugalmas, jó tapintású tészta lett belőle, amit beletettünk egy zacskóba és a hűtőbe került két órára pihenni.
- A hideg tésztát tíz részre osztjuk, tíz kis gombócot formázunk és hagyjuk a nyújtódeszkán megint tíz percet pihenni.
- Mind a tíz gombócot kinyújtjuk körülbelül 20 cm átmérőjűre, 1-2 mm vastagságúra. Minden korong közé reszeljük a fagyos vajból, ahogy egymásra rétegezzük.
- Az egymásra rétegzett 10 korongot még tovább nyújtjuk körülbelül 40 cm átmérőjűre. Ekkor szeleteltem 12 egyforma háromszögre.
- A háromszögek alapjának közepét kicsit bemetszettem, és a széles résztől indulva feltekertem.
- Megkentem a meghagyott 0,5 felvert tojással.
- Sütőpapírral kibélelt tepsire tettem őket.
- Másfél órát pihentek, hogy kétszer akkorára keljenek.
- A 180 fokra előmelegített sütőben 25 percet sült.
Tippek:
- A croissant készítéséhez érdemes jó minőségű, hideg vajat használni.
- A tésztát ne gyúrjuk túl, mert akkor kemény lesz.
- A tésztát óvatosan nyújtsuk ki, hogy ne szakadjon meg.
- Ha szeretnénk, a croissantokat tölthetjük is. Ilyenkor a tésztát megtöltjük a kívánt töltelékkel, és feltekerjük.
Sok sikert a sütéshez!