Lisztek glikémiás indexe: Melyik liszt a legkedvezőbb az egészségednek?

A lisztek glikémiás indexe (GI) fontos szerepet játszik az étrendünk összeállításában, főleg ha cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával küzdünk. A GI egy 0-100-as skála, ami azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. A magas GI-értékű ételek gyors vércukorszint-emelkedést okoznak, míg az alacsony GI-értékűek lassabban szívódnak fel, így hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosítanak.

Milyen lisztek a legkedvezőbbek?

  • Teljes kiőrlésű búzaliszt: GI: 55
  • Graham liszt: GI: 40
  • Tönkölyliszt: GI: 45
  • Zabpehelyliszt: GI: 40
  • Rizsliszt: GI: 85
  • Kukoricaliszt: GI: 70
  • Mandulaliszt: GI: 15
  • kókuszliszt: GI: 35

Tippek a lisztválasztáshoz:

  • Válasszon alacsony GI-értékű liszteket, ha cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával küzd, vagy fogyni szeretne.
  • Kombinálja a különböző liszteket, hogy kihasználja azそれぞれの előnyeit.
  • Kísérletezzen bátran, és találja meg az Önnek legmegfelelőbb liszteket.

Fontos megjegyezni, hogy a GI-érték csak egy tájékoztató adat. A vércukorszintre hatással van az ételben lévő szénhidrát mennyisége, a feldolgozás módja, a kísérő élelmiszerek, sőt az egyéni emésztés is.

További információ: