A lisztek glikémiás indexe (GI) fontos szerepet játszik az étrendünk összeállításában, főleg ha cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával küzdünk. A GI egy 0-100-as skála, ami azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. A magas GI-értékű ételek gyors vércukorszint-emelkedést okoznak, míg az alacsony GI-értékűek lassabban szívódnak fel, így hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosítanak.
Milyen lisztek a legkedvezőbbek?
- Teljes kiőrlésű búzaliszt: GI: 55
- Graham liszt: GI: 40
- Tönkölyliszt: GI: 45
- Zabpehelyliszt: GI: 40
- Rizsliszt: GI: 85
- Kukoricaliszt: GI: 70
- Mandulaliszt: GI: 15
- kókuszliszt: GI: 35
Tippek a lisztválasztáshoz:
- Válasszon alacsony GI-értékű liszteket, ha cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával küzd, vagy fogyni szeretne.
- Kombinálja a különböző liszteket, hogy kihasználja azそれぞれの előnyeit.
- Kísérletezzen bátran, és találja meg az Önnek legmegfelelőbb liszteket.
Fontos megjegyezni, hogy a GI-érték csak egy tájékoztató adat. A vércukorszintre hatással van az ételben lévő szénhidrát mennyisége, a feldolgozás módja, a kísérő élelmiszerek, sőt az egyéni emésztés is.
További információ:
- https://www.cukorbetegkozpont.hu/glikemias-index
- <érvénytelen URL eltávolítva>
- https://gyorke.hu/index.php/recepteim/27-milyen-lisztet-hasznaljak