A fokhagymás cukkini köret egyszerű, ízletes és egészséges választás, amely könnyen elkészíthető. Ez a köret kiválóan passzol húsételekhez, halakhoz vagy akár önállóan is fogyasztható.
Hozzávalók:
- 2-3 közepes méretű cukkini
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem vagy bazsalikom (opcionális)
- Reszelt parmezán sajt (opcionális)
Elkészítés:
- Cukkini előkészítése:
- A cukkinit mosd meg alaposan, majd szeleteld fel karikákra vagy hosszában vékony szeletekre.
- Ha szeretnéd, a cukkinit először megsózhatod és hagyhatod pihenni 10-15 percig, majd a keletkezett nedvességet leitatod, így kevésbé lesz vizes sütés közben.
- Fokhagyma pirítása:
- Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes hőfokon.
- A fokhagymagerezdeket hámozd meg és vágd apróra, majd add hozzá az olajhoz. Pirítsd a fokhagymát 1-2 percig, amíg illatos és aranybarna nem lesz.
- Cukkini sütése:
- Add hozzá a felszeletelt cukkinit a serpenyőbe. Folyamatosan kevergetve süsd a cukkinit 5-7 percig, amíg kissé megpuhul és enyhén megpirul.
- Ízlés szerint sózd és borsozd a cukkinit.
- Tálalás:
- Ha szeretnéd, szórd meg friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal, illetve reszelt parmezán sajttal a tálalás előtt.
Ez a könnyed, de ízletes köret remek választás, ha valami egyszerűt és finomat szeretnél készíteni. Több változatot és inspirációt találhatsz a Nosalty vagy a Mindmegette oldalán.