Fekete lábujjköröm: okok, tünetek, kezelés

A fekete lábujjköröm egy gyakori probléma, amely bárkinél előfordulhat. A köröm elszíneződése általában egy sérülés következménye, de más betegségek is okozhatják.

Okok

A fekete lábujjköröm leggyakoribb oka az ismétlődő trauma, amelyet például a futás, a tánc vagy a rosszul illeszkedő cipő viselése okozhat. Ilyenkor a köröm alatt vérömleny keletkezik, amely a köröm elszíneződését okozza.

Egy másik gyakori ok a gombás fertőzés. A körömgomba a körömre átterjedve sárga, zöld, barna, lila és fekete elszíneződést is okozhat. A köröm mellett a lábon is jelentkezhet viszketés, hámlás és kellemetlen szag.

Ritkább esetben a fekete lábujjköröm rák jele is lehet. A körömmelanóma a bőrrák egyik legsúlyosabb formája, amely a körömben alakul ki. A köröm melanin pigmentjének túlszaporodása miatt a köröm fekete, barna vagy vörösesbarna színűvé válik.

Tünetek

A fekete lábujjköröm általában fájdalommal jár, különösen akkor, ha a sérülés következtében keletkezett. A köröm alatti vérömleny nyomást gyakorolhat a körömre, ami fájdalmat okozhat. A gombás fertőzés esetén a köröm mellett a lábon is jelentkezhet viszketés, hámlás és kellemetlen szag.

Kezelés

A fekete lábujjköröm kezelése a kiváltó októl függ.

Trauma esetén

A sérülésből eredő fekete lábujjköröm általában magától meggyógyul néhány hét alatt. Addig is fontos, hogy a köröm ne sérüljön tovább. Ehhez viselj megfelelő méretű cipőt, és kerüld a lábujjakkal való ütközést.

Gombás fertőzés esetén

A körömgomba kezelésére gombaellenes gyógyszereket alkalmaznak. A gyógyszereket szájon át vagy helyileg, kenőcs vagy krém formájában lehet alkalmazni.

Rák esetén

A körömmelanóma kezelése a tumor kiterjedésétől függ. A korai stádiumban lévő tumorokat általában műtéti úton távolítják el. A későbbi stádiumban lévő tumorok esetében kemoterápiát, sugárterápiát vagy immunterápiát is alkalmazhatnak.

Megelőzés

A fekete lábujjköröm kialakulásának megelőzése érdekében fontos, hogy:

  • viselj megfelelő méretű cipőt
  • kerüld a lábujjakkal való ütközést
  • tartsa tisztán és szárazon a lábadat
  • ha lábgombát gyanítasz, fordulj orvoshoz

Ha a lábujjkörömöd fekete színűvé vált, fontos, hogy mielőbb fordulj orvoshoz, hogy kizárhasd a súlyosabb betegségek lehetőségét.