A párolt lila káposzta egy ízletes és tápláló köret, amely remekül illik húshoz, halhoz, sőt akár vegetáriánus ételekhez is. A lila káposzta tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint a C-vitamin, K-vitamin, kálium és folsav. Ezen kívül antioxidánsokban is gazdag, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a káros szabad gyököktől.
Hozzávalók:
- 1 fej lila káposzta
- 1 evőkanál libazsír vagy olaj
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 1 alma, meghámozva és lereszelve
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1/2 teáskanál köménymag
- 1 babérlevél
- 1 dl vörösbor (opcionális)
- 1 dl víz
Elkészítés:
- A káposztát vékonyra gyaluljuk.
- Egy nagy fazékban felolvasztjuk a zsírt vagy olajat, és megpirítjuk rajta a vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a lereszelt almát, a cukrot, a sót, a borsot, a köménymagot és a babérlevelet.
- Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát.
- Felöntjük a vörösborral és a vízzel, és lefedve pároljuk kb. 40-50 percig, amíg a káposzta megpuhul.
- Ha szükséges, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tippek:
- A párolási idő a káposzta méretétől és vastagságától függően változhat.
- A vörösbor helyett használhatunk almaecetet is.
- A káposztát ízesíthetjük fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel is.
- A párolt lila káposztát frissen fogyasszuk.