A párolt lila káposzta egy ízletes és tápláló köret, amely remekül illik húshoz, halhoz, sőt akár vegetáriánus ételekhez is.
A lila káposzta tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint a C-vitamin, K-vitamin, kálium és folsav. Ezen kívül antioxidánsokban is gazdag, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a káros szabad gyököktől.
Párolt lilakáposzta recept
Hozzávalók:
- 1 fej lila káposzta
- 1 evőkanál libazsír vagy olaj
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 1 alma, meghámozva és lereszelve
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1/2 teáskanál köménymag
- 1 babérlevél
- 1 dl vörösbor (opcionális)
- 1 dl víz
Elkészítés:
- A káposztát vékonyra gyaluljuk.
- Egy nagy fazékban felolvasztjuk a zsírt vagy olajat, és megpirítjuk rajta a vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a lereszelt almát, a cukrot, a sót, a borsot, a köménymagot és a babérlevelet.
- Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát.
- Felöntjük a vörösborral és a vízzel, és lefedve pároljuk kb. 40-50 percig, amíg a káposzta megpuhul.
- Ha szükséges, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tippek:
- A párolási idő a káposzta méretétől és vastagságától függően változhat.
- A vörösbor helyett használhatunk almaecetet is.
- A káposztát ízesíthetjük fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel is.
- A párolt lila káposztát frissen fogyasszuk.
Párolt lilakáposzta almával
A párolt lilakáposzta almával egy klasszikus magyar köret, amely a hagyományos konyha egyik kedvence. Ez a különleges étel nemcsak szemet gyönyörködtető, de az ízek harmóniája is magával ragadó. A lilakáposzta édeskés-savanykás íze tökéletesen kiegészíti az alma frissességét és természetes édességét. A hagyományos fűszerezés, mint a kömény és a karamellizált cukor, tovább fokozza az élményt, amely minden falatnál egy darabka magyar kultúrát idéz. Ezt a köretet gyakran tálalják ünnepi alkalmakra, például karácsonyi vagy családi összejöveteleken, különböző sült húsok, mint a kacsa vagy a sertés mellé. Az alábbi recept segítségével te is könnyedén elkészítheted ezt az ínycsiklandó fogást otthon, amely garantáltan elnyeri majd a vendégek tetszését.
Hozzávalók
- 1 fej lilakáposzta
- 2 db alma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál ecet
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 dl víz
Elkészítés
- Előkészítés: A lilakáposztát vágjuk vékony csíkokra, az almát hámozzuk meg és reszeljük le, a vöröshagymát pedig aprítsuk fel.
- Hagyma pirítása: Egy nagy lábosban hevítsük fel az olajat vagy zsírt, majd adjuk hozzá az aprított vöröshagymát és pirítsuk üvegesre.
- Cukor karamellizálása: Szórjuk rá a cukrot, és folyamatos kevergetés mellett karamellizáljuk, amíg világos barna színt nem kap.
- Káposzta hozzáadása: Adjuk hozzá a csíkokra vágott lilakáposztát, majd keverjük jól össze, hogy mindenhol érje a karamellizált cukor.
- Alma hozzáadása: Adjuk hozzá a reszelt almát, majd keverjük össze.
- Ízesítés: Öntsük rá az ecetet, sózzuk meg, és szórjuk rá az őrölt köményt.
- Párolás: Öntsük hozzá a vizet, fedjük le a lábost, és lassú tűzön pároljuk kb. 45-60 percig, amíg a káposzta megpuhul. Időnként keverjük meg, hogy ne égjen le.
- Tálalás: A párolt lilakáposzta almával remekül illik különböző húsételekhez, mint például sült kacsa vagy sertéssült.
Tipp
- Ha szeretnéd, hogy a káposzta még ízletesebb legyen, adj hozzá egy kevés vörösbort a párolási folyamat elején.
- A párolt lilakáposzta másnap is finom, sőt, az ízek még jobban összeérnek.