Banán kalóriatartalma – Mennyi az annyi? Mutatjuk!

A banán egy népszerű gyümölcs, amely számos jótékony hatással rendelkezik az egészségre. Gazdag káliumban, B-vitaminokban, C-vitaminban és rostban. A banán azonban magas szénhidráttartalmú is, ezért fontos tudni, hogy mennyi kalóriát tartalmaz.

100 gramm banánban 89 kalória található. Egy átlagos, közepes méretű banán súlya körülbelül 120 gramm, így kalóriatartalma körülbelül 106-110 kalória.

A banán kalóriatartalmának nagy része a szénhidrátokból származik. 100 gramm banánban 22,84 gramm szénhidrát található, ebből 18,23 gramm cukor. A banánban található szénhidrátok gyorsan felszívódnak, így gyors energiát biztosítanak.

A banánban található zsír mennyisége viszonylag csekély. 100 gramm banánban 2,6 gramm zsír található. A banánban található fehérje mennyisége is alacsony, 100 gramm banánban 1,09 gramm fehérje található.

A banán kalóriatartalma az érési foktól is függ. A zöld banánok még kevésbé édesek, mint a sárgák, és alacsonyabb a kalóriatartalmuk is. Egy zöld banánban körülbelül 72 kalória található.

A banán fogyasztása fogyókúra alatt

A banán kalóriatartalma miatt egyesek úgy gondolják, hogy nem fogyasztható fogyókúra alatt. Azonban a banán egészséges és tápláló gyümölcs, amely fontos tápanyagokat biztosít.

A banán fogyasztása fogyókúra alatt is lehetséges, de fontos, hogy mértékkel fogyasszuk. A banánt érdemes a főétkezések közötti nassolás helyett fogyasztani.

A banán kiváló választás lehet reggelire vagy uzsonnára. Egy banán és egy pohár tej vagy joghurt kiadós és tápláló reggeli. Uzsonnára egy banán és egy marék mandula vagy kesudió is jó választás lehet.

A banán fogyasztása cukorbetegség esetén

A banán magas szénhidráttartalmú gyümölcs, ezért cukorbetegek esetén fontos, hogy mértékkel fogyasszuk. A banánt érdemes a főétkezésekhez fogyasztani, és ügyelni kell arra, hogy a többi étkezés is alacsony szénhidráttartalmú legyen.

Cukorbetegek esetén érdemes a banánt összekeverni más, alacsonyabb szénhidráttartalmú gyümölcsökkel, például bogyós gyümölcsökkel vagy görögdinnyével.