Az alacsony szénhidráttartalmú étrend egy olyan táplálkozási irányzat, amelyben a szénhidrátok fogyasztását korlátozzák, és helyette a fehérjék és zsírok bevitelét növelik. Ez az étrend számos egészségügyi előnnyel járhat, például fogyáshoz, vércukorszint-csökkentéshez és koleszterinszint-csökkentéshez vezethet.
Mi az alacsony szénhidráttartalmú étrend?
Az alacsony szénhidráttartalmú étrendben a szénhidrátbevitel 25-50 grammra korlátozódik naponta. Ez azt jelenti, hogy az étrend 50-75%-át fehérjékből és zsírokból kell fedezni.
Milyen ételek tartoznak az alacsony szénhidráttartalmú étrendhez?
Az alacsony szénhidráttartalmú étrendben a következő ételek szerepelnek:
- Zöldségek: A zöldségek általában alacsony szénhidráttartalmúak, és sok vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Az alacsony szénhidráttartalmú zöldségek közé tartozik a karfiol, a brokkoli, a cukkini, a padlizsán, a paradicsom, a paprika, a saláta és a zöldbab.
- Húsok: A húsok, például a csirke, a marha, a sertéshús és a hal, szintén alacsony szénhidráttartalmúak, és sok fehérjét tartalmaznak.
- Tojás: A tojás kiváló fehérjeforrás, és alacsony szénhidráttartalmú.
- Tejtermékek: Egyes tejtermékek, például a sovány túró, a kefir és a joghurt, alacsony szénhidráttartalmúak.
- Olajok: Az olajok, például az olívaolaj, a kókuszolaj és a lenmagolaj, jó zsírforrások, és alacsony szénhidráttartalmúak.
- Diófélék és magvak: A diófélék és magvak szintén jó zsírforrások, és alacsony szénhidráttartalmúak.
Alacsony szénhidráttartalmú ételek táblázat
A következő táblázat összefoglalja az alacsony szénhidráttartalmú étrendben szerepeltetett ételek szénhidráttartalmát 100 grammra vonatkoztatva.
Étel | Szénhidrát (g) |
---|---|
Karfiol | 2,4 |
Brokkoli | 3,3 |
Cukkini | 2,8 |
Padlizsán | 3,5 |
Paradicsom | 2,2 |
Paprika | 2,9 |
Saláta | 0,2 |
Zöldbab | 6,3 |
Csirke | 0,4 |
Marha | 0,0 |
Sertéshús | 0,0 |
Hal | 0,0 |
Tojás | 0,7 |
Sovány túró | 2,8 |
Kefir | 3,8 |
Joghurt | 4,6 |
Olívaolaj | 0,0 |
Kókuszolaj | 0,0 |
Lenmagolaj | 0,0 |
Dió | 4,3 |
Mogyoró | 4,7 |
Mandula | 2,4 |
Zöldségek szénhidráttartalma
Zöldség | Szénhidrát (g)/100 g |
---|---|
Karfiol | 2,4 |
Brokkoli | 3,3 |
Cukkini | 2,8 |
Padlizsán | 3,5 |
Paradicsom | 2,2 |
Paprika | 2,9 |
Saláta | 0,2 |
Zöldbab | 6,3 |
Gyümölcsök szénhidráttartalma
Gyümölcs | Szénhidrát (g)/100 g |
---|---|
Alma | 10,4 |
Banán | 22,8 |
Cseresznye | 12,4 |
Dinnye | 6,2 |
Eper | 5,3 |
Grapefruit | 9,5 |
Narancs | 9,5 |
Szőlő | 16,1 |
Tejtermékek szénhidráttartalma
Tejtermék | Szénhidrát (g)/100 g |
---|---|
Sovány tej | 4,7 |
Teljes tej | 4,8 |
Sovány joghurt | 3,8 |
Teljes joghurt | 4,6 |
Kefir | 3,8 |
Túró | 2,8 |
Húsok szénhidráttartalma
Hús | Szénhidrát (g)/100 g |
---|---|
Csirke | 0,4 |
Marha | 0,0 |
Sertéshús | 0,0 |
Hal | 0,0 |
Tojás szénhidráttartalma
Tojás | Szénhidrát (g)/100 g |
---|---|
Tojásfehérje | 0,7 |
Tojássárgája | 0,2 |
Alacsony szénhidráttartalmú ételek receptek
Az interneten számos receptet találhatunk alacsony szénhidráttartalmú ételekhez. A következő receptek egy kis ízelítőt nyújtanak a lehetőségekből:
Karfiolos rizottó
A karfiolos rizottó egy finom és tápláló étel, amely tökéletes választás az alacsony szénhidráttartalmú étrendhez. A karfiol kiváló helyettesítője a hagyományos rizsnek, és sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1/2 csésze fehérbor
- 1/2 csésze zöldségleves
- 1/2 csésze parmezán sajt
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés módja:
- A karfiolt rózsáira szedjük, és megmossuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Az olívaolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, és megdinszteljük benne a vöröshagymát és a fokhagymát.
- Hozzáadjuk a karfiolt, és néhány percig pároljuk.
- Beleöntjük a fehérbort, és felforraljuk.
- Hozzáadjuk a zöldséglevest, és alacsony lángon, fedő alatt főzzük, amíg a karfiol megpuhul.
- Tálalás előtt megszórjuk parmezán sajttal, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Brokkolis tészta
A brokkolis tészta egy egyszerű és gyors étel, amely ideális választás az alacsony szénhidráttartalmú étrendhez. A brokkoli kiváló helyettesítője a hagyományos tésztának, és sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1/2 csésze tej
- 1/2 csésze reszelt sajt
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés módja:
- A brokkolit rózsáira szedjük, és megmossuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Az olívaolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, és megdinszteljük benne a vöröshagymát és a fokhagymát.
- Hozzáadjuk a brokkolit, és néhány percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk.
- Beleszórjuk a sajtot, és alacsony lángon, fedő alatt főzzük, amíg a sajt elolvad.
- Tálalás előtt sózzuk, borsozzuk ízlés szerint
Padlizsános rakott cukkini
A padlizsános rakott cukkini egy ízletes és tartalmas étel, amely ideális választás az alacsony szénhidráttartalmú étrendhez. A padlizsán és a cukkini kiváló helyettesítője a hagyományos tészták és köretek számára.
Hozzávalók:
- 2 darab padlizsán
- 2 darab cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 csésze darált hús
- 1/2 csésze paradicsompüré
- 1/2 csésze tejföl
- 100 gramm reszelt sajt
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés módja:
- A padlizsánokat és a cukkinit felkarikázzuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és megdinszteljük benne a vöröshagymát és a fokhagymát.
- Hozzáadjuk a darált húst, és megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a paradicsompürét, a tejfölt, a sót és a borsot.
- A padlizsánkarikákat és a cukkinikarikákat egy kiolajozott tepsibe rétegezzük.
- Minden rétegre ráöntjük a húsos szószt.
- A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
- 180 fokos sütőben, kb. 30 percig sütjük, amíg a sajt meg nem olvad és meg nem pirul.
Paradicsomos-zöldséges csirke
A paradicsomos-zöldséges csirke egy egészséges és finom étel, amely ideális választás az alacsony szénhidráttartalmú étrendhez. A csirke kiváló fehérjeforrás, a paradicsom és a zöldségek pedig sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
Hozzávalók:
- 500 gramm csirkemell filé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés módja:
- A csirkemellet csíkokra vágjuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- A zöldpaprikát és a paradicsomot felkockázzuk.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és megdinszteljük benne a vöröshagymát és a fokhagymát.
- Hozzáadjuk a csirkemellet, és megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, valamint a paradicsompürét, a kakukkfüvet, a sót és a borsot.
- Alacsony lángon, fedő alatt főzzük, amíg a csirke meg nem puhul.
- Tálalás előtt megszórhatjuk aprított petrezselyemmel.