Spagetti szószok házilag: Dobd fel a tésztát isteni ízekkel!

A spagetti a legegyszerűbb és legfinomabb ételek közé tartozik, de a legegyszerűbb tésztát is feldobhatjuk egy isteni házi szósszal. A bolti szószok gyakran tele vannak adalékanyagokkal és mesterséges ízesítőkkel, ráadásul nem is biztos, hogy az ízük elnyeri tetszésünket. A házi szószok elkészítése nem bonyolult, és rengeteg ízvariációt kipróbálhatunk.

Ebben a cikkben bemutatunk néhány egyszerű és finom spagetti szósz receptet, amelyeket bárki könnyedén elkészíthet otthon.

Klasszikus paradicsomszósz:

  • A paradicsomszósz a spagetti legklasszikusabb szósza, és rengeteg variációja létezik. A legegyszerűbb változathoz csak paradicsom, hagyma, fokhagyma, olívaolaj, só és bors szükséges.
  • A paradicsomot használhatjuk frissen, konzervből vagy passzátából is. Ha friss paradicsomot használunk, akkor először le kell forrázni, hogy könnyen le tudjuk húzni a héját.
  • A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, sót, borsot, és ízlés szerint fűszereket, mint oregánó, bazsalikom, rozmaring.
  • A szószt lassú tűzön kb. 30 percig főzzük, amíg besűrűsödik.

Bolognai ragu:

  • A bolognai ragu egy húsos ragu, amelyet darált marhahúsból, paradicsompüréből, zöldségekből és fűszerekből készítenek.
  • A darált marhahúst olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, zellert és sárgarépát.
  • Megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a paradicsompürét, oregánót, bazsalikomot és babérlevelet.
  • A ragut lassú tűzön kb. 1 órán át főzzük, amíg a hús megpuhul.

Pestoszósz:

  • A pestoszósz egy friss, zöldfűszeres szósz, amelyet bazsalikom, fenyőmag, fokhagyma, parmezán sajt és olívaolaj keverékéből készítenek.
  • A bazsalikomot, fenyőmagot, fokhagymát és parmezán sajtot egy turmixgépbe tesszük, és hozzáadjuk az olívaolajat. Sóval és borssal ízlés szerint ízesítjük.
  • A pestoszószt frissen tálaljuk, és nem főzzük.

Tippek a házi spagetti szószok elkészítéséhez:

  • Használj minőségi alapanyagokat. A friss zöldségek és fűszerek sokkal finomabb ízt kölcsönöznek a szósznak.
  • Kísérletezz bátran a fűszerekkel. A klasszikus fűszerek mellett kipróbálhatsz más fűszereket is, mint a chili, a szerecsendió vagy a koriander.
  • Ha nem szereted a darált húst, a bolognai ragu helyett zöldséges ragut is készíthetsz.
  • A házi spagetti szószt lefagyaszthatod is, így mindig lesz kéznél egy finom és gyors vacsora.

A házi spagetti szószok elkészítése nem bonyolult, és rengeteg ízvariációt kipróbálhatunk. Kísérletezz bátran, és találd meg a kedvenc ízedet!