Párolt lila káposzta – klasszikus köret egészségesen

A párolt lila káposzta hagyományos magyar kísérője minden sült húsnak, különösen liba- és kacsasültek mellé. Magas antioxidáns- és rosttartalma miatt nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Az alábbiakban megtalálod a legjobb klasszikus receptet és néhány variációt is.​

Párolt lila káposzta alaprecept

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej lila káposzta (kb. 1,2-1,5 kg)

  • 1 fej lila hagyma

  • 2-3 evőkanál zsír vagy olaj

  • 2 evőkanál cukor (barnacukor vagy méz is lehet)

  • 1 teáskanál őrölt kömény

  • 2-3 evőkanál ecet vagy balzsamecet

  • só, bors ízlés szerint

  • opcionálisan: 1 kisebb alma, néhány babérlevél, fehérbor

Elkészítés:

  1. A káposztát felszeleteled vagy legyalulod, enyhén besózod, és pár percet állni hagyod.​

  2. Egy nagyobb lábosban zsírt/olajat olvasztasz, hozzáadod a cukrot, közepes lángon karamellizálod.

  3. Beleteszed a felvágott hagymát, kevergetve üvegesre párolod.

  4. Rádobod a kinyomkodott káposztát, megszórod köménnyel, borssal, hozzáadsz ecetet, (opcionálisan almát, babérlevelet).

  5. Lefedve, közepes lángon 25–40 perc alatt puhára párolod, időnként kevergetve.​

  6. Ha kész, balzsamecettel vagy plusz ecettel ízesítheted.

Variációk

  • Almás párolt lila káposzta: 1 alma lereszelve az elején hozzáadva még szaftosabb és édeskés-ízű lesz.​

  • Borral: Párolhatod kevés fehérborral, ettől karakteresebb lesz az íze.​

  • Mézzel: A cukor helyett mézzel is készítheted, ez egészségesebb választás.​

Olvasnivalók – kattintható receptek