A párolt lila káposzta hagyományos magyar kísérője minden sült húsnak, különösen liba- és kacsasültek mellé. Magas antioxidáns- és rosttartalma miatt nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Az alábbiakban megtalálod a legjobb klasszikus receptet és néhány variációt is.
Párolt lila káposzta alaprecept
Hozzávalók:
-
1 közepes fej lila káposzta (kb. 1,2-1,5 kg)
-
1 fej lila hagyma
-
2-3 evőkanál zsír vagy olaj
-
2 evőkanál cukor (barnacukor vagy méz is lehet)
-
1 teáskanál őrölt kömény
-
2-3 evőkanál ecet vagy balzsamecet
-
só, bors ízlés szerint
-
opcionálisan: 1 kisebb alma, néhány babérlevél, fehérbor
Elkészítés:
-
A káposztát felszeleteled vagy legyalulod, enyhén besózod, és pár percet állni hagyod.
-
Egy nagyobb lábosban zsírt/olajat olvasztasz, hozzáadod a cukrot, közepes lángon karamellizálod.
-
Beleteszed a felvágott hagymát, kevergetve üvegesre párolod.
-
Rádobod a kinyomkodott káposztát, megszórod köménnyel, borssal, hozzáadsz ecetet, (opcionálisan almát, babérlevelet).
-
Lefedve, közepes lángon 25–40 perc alatt puhára párolod, időnként kevergetve.
-
Ha kész, balzsamecettel vagy plusz ecettel ízesítheted.
Variációk
-
Almás párolt lila káposzta: 1 alma lereszelve az elején hozzáadva még szaftosabb és édeskés-ízű lesz.
-
Borral: Párolhatod kevés fehérborral, ettől karakteresebb lesz az íze.
-
Mézzel: A cukor helyett mézzel is készítheted, ez egészségesebb választás.