Krumpli vitamin – Mutatjuk mennyi van benne!

A krumpli sokak kedvenc étele, de vajon tudtad, hogy nem csak finom, de tápláló is? A burgonya rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek fontosak a szervezetünk számára.

C-vitaminban gazdag:

Egy átlagos burgonya a héjával együtt nagyjából 25-27 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség közel fele (45%). Ez több, mint ami 100 g paradicsomban vagy szőlőben található. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, segíti a kollagéntermelést, és antioxidánsként is hat.

B-vitaminok tárháza:

A burgonya B1-, B2-, B6- és B9-vitamint is tartalmaz, amelyek fontosak az idegrendszer, az izomműködés és az anyagcsere számára. A B1-vitamin segíti a szénhidrátok energiává alakítását, a B2-vitamin fontos a bőr és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, a B6-vitamin pedig a fehérje anyagcserében játszik szerepet. A B9-vitamin, más néven folsav, a terhesség alatt különösen fontos a magzat idegcsövi rendellenességeinek megelőzésében.

Káliumforrás:

A burgonya kiemelkedő káliumforrás is, 100 g burgonya 340 mg káliumot tartalmaz. A kálium fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, az izomműködésben és az idegrendszer működésében.

Ezen kívül a burgonya még:

  • Rostban gazdag, ami segíti az emésztést és a vércukorszint szabályozását.
  • Magas a víztartalma, így segít a hidratációban.
  • Alacsony a zsírtartalma, így diétázók is fogyaszthatják.

Tippek a burgonya vitaminjainak megőrzéséhez:

  • A burgonyát héjastul főzzük, így a vitaminok nem vesznek el a főzővízben.
  • Ne főzzük túl a burgonyát, mert a vitaminok hő hatására bomlanak.
  • A burgonyát hűvös, sötét helyen tároljuk.

A krumpli tehát nem csak egy finom köret, de egy értékes tápanyagforrás is. Fogyaszd bátran héjastul főzve, sütve, püréként, vagy akár salátában is!