Kiegészítő anyagok? Szedjünk-e?

Kiegészítő anyagok? Szedjünk-e?

Mivel a vitaminok minden szerves anyagban előfordulnak, egyesek egyik vitaminból többet, mások kevesebbet tartalmaznak, bárki azt mondhatja, hogy ha jól kiegyensúlyozott diéta formájában helyesen táplálkozott, minden szükséges vitamint megkapott. Lehet, hogy igaza is van. A gond azonban az, hogy ezt a ideális étrendet csak igen kevesen tudják maguknak biztosítani. Egy nagyhírű táplálkozáskutató így ír: „Mindenkinek, aki a múltban cukrot, fehér lisztet vagy konzervételt fogyasztott, van valamilyen hiánybetegsége. A betegség súlyossága attól függ, hogy az ilyen (vitamin-) hiányos élelmiszer az étrendje hány százalékát alkotta.”

Mivel a legtöbb étterem újramelegíti vagy infravörös lámpa alatt tartja melegen az ételeket, ha valaki gyakran étkezik házon kívül, A-, B1-, illetve C-vitamin-hiány veszélyének teszi ki magát. (A 13 és 40 év közötti korú nők számára ez a kényelmes étkezés felbecsülhetetlen mennyiségű kalciumba és vasba kerül.)

A legtöbb élelmiszert elkészítik, mielőtt megesszük, és így tápértéke lecsökken. Vegyük például a kenyeret és a gabonaféléket. Ma gyakorlatilag mindaz, amit ezek közül az üzletekben találunk, kizárólag szénhidrátot tartalmaz. „De ezek dúsított termékek!” – mondja Ön. Ott a címkéjén a felirat: „Dúsított”.

Dúsított? A fehér liszt szabványdúsítása abból áll, hogy belőle eltávolított 22 természetes tápanyagot háromfajta B-vitaminnal, D-vitaminnal, kalcium- és vassókkal helyettesítik. Nos, az élet fenntartásához ez valóban eléggé gyenge pótlásnak látszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük