Borsos tokány csirkéből: Gyors, egyszerű, és finom!

A borsos tokány csirkéből egy klasszikus magyar étel, melyet nem csak egyszerű elkészíteni, de rendkívül ízletes is. Tökéletes választás egy gyors hétköznapi vacsorára, de akár vendégségváró fogásként is megállja a helyét.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 600 g csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál bors
  • 1 dl tejföl
  • 200 g konzerv zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

  1. A csirkemellfilét vágjuk falatnyi kockákra.
  2. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd pirítsuk rajta üvegesre a finomra vágott vöröshagymát.
  3. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd röviden pirítsuk tovább.
  4. Szórjuk meg a pirospaprikával, és keverjük össze.
  5. Tegyük a serpenyőbe a csirkemellkockákat, és pirítsuk fehéredésig.
  6. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsünk alá kevés vizet.
  7. Fedjük le a serpenyőt, és pároljuk a csirkehúst puhára, kb. 20 percig.
  8. A tejfölt keverjük simára kevés vízzel, majd öntsük a tokányhoz.
  9. Adjuk hozzá a konzerv zöldborsót, és forraljuk össze.
  10. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemzölddel.

Tippek:

  • A tokányt ízlés szerint fűszerezhetjük babérlevéllel, majoránnával, vagy akár egy kevés csípős paprikával is.
  • A tejfölt habarhatjuk liszttel is, hogy sűrűbb legyen a szaft.
  • A zöldborsó helyett használhatunk friss zöldborsót is, de ebben az esetben hosszabb lesz a főzési idő.
  • A tokányt tálalhatjuk tésztával, rizzsel, vagy burgonyapürével is.