A borsos tokány csirkéből egy klasszikus magyar étel, melyet nem csak egyszerű elkészíteni, de rendkívül ízletes is. Tökéletes választás egy gyors hétköznapi vacsorára, de akár vendégségváró fogásként is megállja a helyét.
Hozzávalók (4 személyre):
- 600 g csirkemellfilé
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál bors
- 1 dl tejföl
- 200 g konzerv zöldborsó
- 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
- A csirkemellfilét vágjuk falatnyi kockákra.
- Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd pirítsuk rajta üvegesre a finomra vágott vöröshagymát.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd röviden pirítsuk tovább.
- Szórjuk meg a pirospaprikával, és keverjük össze.
- Tegyük a serpenyőbe a csirkemellkockákat, és pirítsuk fehéredésig.
- Sózzuk, borsozzuk, majd öntsünk alá kevés vizet.
- Fedjük le a serpenyőt, és pároljuk a csirkehúst puhára, kb. 20 percig.
- A tejfölt keverjük simára kevés vízzel, majd öntsük a tokányhoz.
- Adjuk hozzá a konzerv zöldborsót, és forraljuk össze.
- Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemzölddel.
Tippek:
- A tokányt ízlés szerint fűszerezhetjük babérlevéllel, majoránnával, vagy akár egy kevés csípős paprikával is.
- A tejfölt habarhatjuk liszttel is, hogy sűrűbb legyen a szaft.
- A zöldborsó helyett használhatunk friss zöldborsót is, de ebben az esetben hosszabb lesz a főzési idő.
- A tokányt tálalhatjuk tésztával, rizzsel, vagy burgonyapürével is.