A müzlit általában nem kell főzni, mivel a legtöbb müzli alapanyaga, mint a zabpehely, dió, magvak és aszalt gyümölcsök, nyersen fogyasztható. Azonban, ha valaki inkább melegíteni szeretné, vagy például zabkását készítene müzli alapanyagokból, akkor a zabpehelyhez hasonló gabonákat 5-10 percig kell főzni vízben vagy tejben, amíg megpuhulnak.
Összességében, ha a müzlit csak magában eszed, nem szükséges főzni, de ha meleg ételt készítenél belőle, rövid főzési idő elég.
Ha a müzlit főzni szeretnéd (például zabpehelyből készítesz zabkását), akkor általában 5-10 perc főzés elegendő. A pontos idő a müzli összetevőitől függ:
Finomra őrölt zabpehely: 3-5 percig kell főzni.
Nagy szemű zabpehely vagy egyéb gabonák: 7-10 perc főzést igényelhetnek.
A legjobb, ha a müzlit folyamatosan kevergeted, hogy elkerüld a leégést, és ellenőrzöd az állagát, hogy a kívánt puhaságot elérd.