A spagetti a legegyszerűbb és legfinomabb ételek közé tartozik, de a legegyszerűbb tésztát is feldobhatjuk egy isteni házi szósszal. A bolti szószok gyakran tele vannak adalékanyagokkal és mesterséges ízesítőkkel, ráadásul nem is biztos, hogy az ízük elnyeri tetszésünket. A házi szószok elkészítése nem bonyolult, és rengeteg ízvariációt kipróbálhatunk.
Ebben a cikkben bemutatunk néhány egyszerű és finom spagetti szósz receptet, amelyeket bárki könnyedén elkészíthet otthon.
Klasszikus paradicsomszósz:
- A paradicsomszósz a spagetti legklasszikusabb szósza, és rengeteg variációja létezik. A legegyszerűbb változathoz csak paradicsom, hagyma, fokhagyma, olívaolaj, só és bors szükséges.
- A paradicsomot használhatjuk frissen, konzervből vagy passzátából is. Ha friss paradicsomot használunk, akkor először le kell forrázni, hogy könnyen le tudjuk húzni a héját.
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, sót, borsot, és ízlés szerint fűszereket, mint oregánó, bazsalikom, rozmaring.
- A szószt lassú tűzön kb. 30 percig főzzük, amíg besűrűsödik.
Bolognai ragu:
- A bolognai ragu egy húsos ragu, amelyet darált marhahúsból, paradicsompüréből, zöldségekből és fűszerekből készítenek.
- A darált marhahúst olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, zellert és sárgarépát.
- Megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a paradicsompürét, oregánót, bazsalikomot és babérlevelet.
- A ragut lassú tűzön kb. 1 órán át főzzük, amíg a hús megpuhul.
Pestoszósz:
- A pestoszósz egy friss, zöldfűszeres szósz, amelyet bazsalikom, fenyőmag, fokhagyma, parmezán sajt és olívaolaj keverékéből készítenek.
- A bazsalikomot, fenyőmagot, fokhagymát és parmezán sajtot egy turmixgépbe tesszük, és hozzáadjuk az olívaolajat. Sóval és borssal ízlés szerint ízesítjük.
- A pestoszószt frissen tálaljuk, és nem főzzük.
Tippek a házi spagetti szószok elkészítéséhez:
- Használj minőségi alapanyagokat. A friss zöldségek és fűszerek sokkal finomabb ízt kölcsönöznek a szósznak.
- Kísérletezz bátran a fűszerekkel. A klasszikus fűszerek mellett kipróbálhatsz más fűszereket is, mint a chili, a szerecsendió vagy a koriander.
- Ha nem szereted a darált húst, a bolognai ragu helyett zöldséges ragut is készíthetsz.
- A házi spagetti szószt lefagyaszthatod is, így mindig lesz kéznél egy finom és gyors vacsora.
A házi spagetti szószok elkészítése nem bonyolult, és rengeteg ízvariációt kipróbálhatunk. Kísérletezz bátran, és találd meg a kedvenc ízedet!