Sajtos rúd teljes kiőrlésű lisztből

A sajtos rúd teljes kiőrlésű lisztből készítve egészségesebb alternatíva a hagyományos vendégváró sós aprósüteményhez, ráadásul rostban gazdag és laktató.​

Klasszikus, ropogós verzió receptje

Hozzávalók

  • 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy tönkölyliszt

  • 200 g margarin vagy vaj

  • 1-2 tojás

  • 15 g só

  • 80-100 g reszelt sajt (trappista, cheddar vagy füstölt sajt)

  • 0,5 csomag sütőpor vagy kis adag szódabikarbóna

  • 2-3 evőkanál tejföl

Elkészítés

  1. A lisztet, sót, sütőport (vagy szódabikarbónát) alaposan keverd össze, add hozzá a hideg margarint, morzsold el.​

  2. Szórd bele a reszelt sajtot; egy tojást és a tejfölt is add hozzá, gyorsan gyúrd össze, hogy közepesen lágy tésztát kapj.​

  3. Lisztezett felületen 0,5–1 cm vastagra nyújtsd, és kenj rá felvert tojást, szórd meg extra sajttal, illetve szezámmaggal, köménnyel vagy tökmaggal.

  4. Vágd csíkokra, helyezd sütőpapírra, és 180–200 °C-ra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt süsd aranybarnára.​

Diétás és extra rostos tippek

  • Kombinálható zabliszttel, magokkal, vagy akár joghurttal is helyettesíthető a tejföl egy része.​

  • Energiatartalom: kb. 64–85 kcal/rúd, magasabb rosttartalommal, lassabb felszívódású szénhidrátokkal.​

További variációk

  • Élesztős verzióban puhább, kelt sajtos rudakat is süthetsz.​

  • Fehérje- vagy gluténmentes változatok is népszerűek a közösségi oldalakon, akár mandulaliszt vagy sörélesztőpehely hozzáadásával.​

Ez a vendégváró klasszikus modernizált és egészségtudatos verzióban is ugyanúgy népszerű, legyen szó étkezésről, tízórairól vagy uzsonnáról.​