Töltött cukkini sütőben – Egyszerű, egészséges és laktató ötletek

töltött cukkini sütőben az egyik legnépszerűbb nyári/fall recept, hiszen könnyű, mégis tápláló, a variációk száma pedig szinte végtelen! Sütve a cukkini krémes, puha, a töltelék pedig szaftos és gazdag – tökéletes választás akár húsos, akár vegetáriánus változatban.

Alaprecept – Klasszikus töltött cukkini

Hozzávalók:

  • 2-3 közepes cukkini

  • 20 dkg darált hús (sertés, csirke, pulyka, vagy húsmentesen akár bulgur vagy rizs)

  • 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma

  • 1 paradicsom vagy 2 evőkanál sűrített paradicsom

  • 1 tojás

  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

  • reszelt sajt a tetejére

  • só, bors, fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A cukkiniket hosszában vágd félbe, magját kanállal vájd ki és sózd be könnyedén.

  2. Egy serpenyőben pirítsd meg a hagymát, fokhagymát, majd a darált húst (vagy zöldséget/rizst), keverd hozzá a paradicsomot, tojást, zsemlemorzsát, fűszerezd.

  3. Töltsd meg a cukkini csónakokat a masszával, szórd meg reszelt sajttal.

  4. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 190°C-on kb. 25-30 percig süsd, amíg a cukkini puha, a sajt aranybarna lesz.

Variációk – Így lesz mindig más!

  • Mediterrán stílusban: húspótlóhoz feta sajt, olívabogyó, szárított paradicsom és kakukkfű.

  • Vegán: kuszkusz/zab/bulgur, grillezett padlizsán/kukorica, növényi sajt.

  • Sajtkrémmel: krémsajttal vagy juhtúróval keverve laktatóbb töltelék.

  • Fűszeresen: curry vagy mexikói fűszerkeverék extra csípős paprikával.

Tippek, trükkök

  • Sütés előtt csepegtesd le a cukkinik levét, így nem ázik el a tölteléked.

  • A maradék cukkini belét keverd a töltelékbe, ne dobd ki!

  • Gazdagítsd zöldfűszerekkel (bazsalikom, majoranna, petrezselyem).

  • A sütési idő a töltelék fajtájától és a cukkini vastagságától függ, érdemes 20 perc után ellenőrizni.