A töltött cukkini sütőben az egyik legnépszerűbb nyári/fall recept, hiszen könnyű, mégis tápláló, a variációk száma pedig szinte végtelen! Sütve a cukkini krémes, puha, a töltelék pedig szaftos és gazdag – tökéletes választás akár húsos, akár vegetáriánus változatban.
Alaprecept – Klasszikus töltött cukkini
Hozzávalók:
-
2-3 közepes cukkini
-
20 dkg darált hús (sertés, csirke, pulyka, vagy húsmentesen akár bulgur vagy rizs)
-
1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma
-
1 paradicsom vagy 2 evőkanál sűrített paradicsom
-
1 tojás
-
1 evőkanál zsemlemorzsa
-
reszelt sajt a tetejére
-
só, bors, fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
-
A cukkiniket hosszában vágd félbe, magját kanállal vájd ki és sózd be könnyedén.
-
Egy serpenyőben pirítsd meg a hagymát, fokhagymát, majd a darált húst (vagy zöldséget/rizst), keverd hozzá a paradicsomot, tojást, zsemlemorzsát, fűszerezd.
-
Töltsd meg a cukkini csónakokat a masszával, szórd meg reszelt sajttal.
-
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 190°C-on kb. 25-30 percig süsd, amíg a cukkini puha, a sajt aranybarna lesz.
Variációk – Így lesz mindig más!
-
Mediterrán stílusban: húspótlóhoz feta sajt, olívabogyó, szárított paradicsom és kakukkfű.
-
Vegán: kuszkusz/zab/bulgur, grillezett padlizsán/kukorica, növényi sajt.
-
Sajtkrémmel: krémsajttal vagy juhtúróval keverve laktatóbb töltelék.
-
Fűszeresen: curry vagy mexikói fűszerkeverék extra csípős paprikával.
Tippek, trükkök
-
Sütés előtt csepegtesd le a cukkinik levét, így nem ázik el a tölteléked.
-
A maradék cukkini belét keverd a töltelékbe, ne dobd ki!
-
Gazdagítsd zöldfűszerekkel (bazsalikom, majoranna, petrezselyem).
-
A sütési idő a töltelék fajtájától és a cukkini vastagságától függ, érdemes 20 perc után ellenőrizni.