A párolt lilakáposzta almával nemcsak ízletes, hanem kiváló kísérője sült húsoknak, sülteknek vagy akár vegetáriánus fogásoknak is. Próbáld ki ezt az egyszerű és garantáltan finom receptet!
Hozzávalók:
- 1 közepes fej lilakáposzta (kb. 1 kg)
- 2 nagyobb alma (savanykás fajta, pl. Granny Smith)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2-3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál ecet (10%-os)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 dl víz
Elkészítés:
- Előkészítés:
- A káposztát vágd vékony csíkokra, az almát hámozd meg, majd reszeld le durvára. A hagymát aprítsd fel.
- Hagyma pirítása:
- Egy nagy lábasban melegítsd fel az olajat vagy zsírt, majd pirítsd meg rajta a cukrot, amíg aranybarna nem lesz. Ez adja meg az étel kellemesen karamellás ízét.
- Káposzta és alma hozzáadása:
- Dobd rá a vöröshagymát, és dinszteld pár percig. Add hozzá a lilakáposztát, sózd meg, szórd rá az őrölt köményt, és keverd jól össze.
- Add hozzá a reszelt almát, az ecetet és a vizet, majd keverd át alaposan.
- Párolás:
- Fedő alatt, közepes lángon párold a káposztát kb. 30-40 percig, közben időnként keverd meg, hogy ne kapjon le. Ha szükséges, adj még hozzá egy kevés vizet.
- Ízesítés:
- Kóstold meg, és ha kell, ízesítsd még sóval, cukorral vagy ecettel, hogy elérd a kívánt édes-savanyú ízhatást.
- Tálalás:
- Melegen tálald, például sült kacsához, libához vagy sertéssült mellé.
Tipp:
A lilakáposzta másnap, újramelegítve még finomabb, mert az ízek jobban összeérnek. Érdemes nagyobb adagot készíteni!
Jó étvágyat! 😊