Tökéletes párolt lilakáposzta almával – így készítsd el!

A párolt lilakáposzta almával nemcsak ízletes, hanem kiváló kísérője sült húsoknak, sülteknek vagy akár vegetáriánus fogásoknak is. Próbáld ki ezt az egyszerű és garantáltan finom receptet!

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej lilakáposzta (kb. 1 kg)
  • 2 nagyobb alma (savanykás fajta, pl. Granny Smith)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál ecet (10%-os)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 dl víz

Elkészítés:

  1. Előkészítés:
    • A káposztát vágd vékony csíkokra, az almát hámozd meg, majd reszeld le durvára. A hagymát aprítsd fel.
  2. Hagyma pirítása:
    • Egy nagy lábasban melegítsd fel az olajat vagy zsírt, majd pirítsd meg rajta a cukrot, amíg aranybarna nem lesz. Ez adja meg az étel kellemesen karamellás ízét.
  3. Káposzta és alma hozzáadása:
    • Dobd rá a vöröshagymát, és dinszteld pár percig. Add hozzá a lilakáposztát, sózd meg, szórd rá az őrölt köményt, és keverd jól össze.
    • Add hozzá a reszelt almát, az ecetet és a vizet, majd keverd át alaposan.
  4. Párolás:
    • Fedő alatt, közepes lángon párold a káposztát kb. 30-40 percig, közben időnként keverd meg, hogy ne kapjon le. Ha szükséges, adj még hozzá egy kevés vizet.
  5. Ízesítés:
    • Kóstold meg, és ha kell, ízesítsd még sóval, cukorral vagy ecettel, hogy elérd a kívánt édes-savanyú ízhatást.
  6. Tálalás:
    • Melegen tálald, például sült kacsához, libához vagy sertéssült mellé.

Tipp:

A lilakáposzta másnap, újramelegítve még finomabb, mert az ízek jobban összeérnek. Érdemes nagyobb adagot készíteni!

Jó étvágyat! 😊