A teljes kiőrlésű kenyér kenyérsütőben egyszerűen elkészíthető, és egészséges alternatíva a bolti kenyerekkel szemben. Az elkészítéssel a készülék leveszi a munka nagy részét a válladról: csak kiméred az összetevőket, a többit a gép elvégzi.
Alap recept (kenyérsütőhöz)
-
400 g teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölyliszt
-
100 g búzasikér (javítja az állagot, de elhagyható)
-
10 g só (2 teáskanál)
-
1 csomag (7 g) szárított élesztő vagy 20 g friss élesztő
-
300–350 ml langyos víz
-
1 evőkanál olívaolaj
-
1 teáskanál cukor vagy méz (az élesztőhöz)
Elkészítés menete
-
A kenyérsütő üstjébe először öntsd bele a vizet, majd add hozzá az olajat és a sót.
-
Keverd össze a lisztet a sikérrel (ha használsz), és öntsd a folyadékokra.
-
Szórd a tetejére az élesztőt, végül a cukrot vagy a mézet.
-
Válaszd a kenyérsütőn a teljes kiőrlésű vagy alap programot (kb. 3–3,5 óra).
-
Ha a dagasztás után a tészta túl híg, adj hozzá még egy kis lisztet; ha száraz, egy kevés vizet.
-
A sütési fázis előtt, ha szeretnéd, keverhetsz a tésztába magvakat vagy aszalt paradicsomot is.
-
A program végeztével vedd ki a kenyeret és rácson hagyd teljesen kihűlni.
Tippek
-
A liszt és a víz mennyisége a liszttípusok nedvszívó képessége miatt kissé változhat.
-
Ha csak teljes kiőrlésű lisztet használsz, mindenképp tegyél bele sikért vagy 10–20% fehér lisztet a puhább szerkezethez.
-
Ropogósabb héjért a kenyeret hajlékony ecsettel kevés vízzel kend le sütés előtt vagy után.
Egészséges előnyök
A teljes kiőrlésű kenyér rostban, ásványi anyagokban gazdag és hosszabban eltelít – ideális választás mindennapi fogyasztásra.
Szeretnél bele extra magokat, zabot, vagy más variációkat? Ajánlott ezekből keveset adagolni elsőre, hogy lásd, mennyit bír a tészta szerkezete.