A sajtos rúd teljes kiőrlésű lisztből készítve egészségesebb alternatíva a hagyományos vendégváró sós aprósüteményhez, ráadásul rostban gazdag és laktató.
Klasszikus, ropogós verzió receptje
Hozzávalók
-
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy tönkölyliszt
-
200 g margarin vagy vaj
-
1-2 tojás
-
15 g só
-
80-100 g reszelt sajt (trappista, cheddar vagy füstölt sajt)
-
0,5 csomag sütőpor vagy kis adag szódabikarbóna
-
2-3 evőkanál tejföl
Elkészítés
-
A lisztet, sót, sütőport (vagy szódabikarbónát) alaposan keverd össze, add hozzá a hideg margarint, morzsold el.
-
Szórd bele a reszelt sajtot; egy tojást és a tejfölt is add hozzá, gyorsan gyúrd össze, hogy közepesen lágy tésztát kapj.
-
Lisztezett felületen 0,5–1 cm vastagra nyújtsd, és kenj rá felvert tojást, szórd meg extra sajttal, illetve szezámmaggal, köménnyel vagy tökmaggal.
-
Vágd csíkokra, helyezd sütőpapírra, és 180–200 °C-ra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt süsd aranybarnára.
Diétás és extra rostos tippek
-
Kombinálható zabliszttel, magokkal, vagy akár joghurttal is helyettesíthető a tejföl egy része.
-
Energiatartalom: kb. 64–85 kcal/rúd, magasabb rosttartalommal, lassabb felszívódású szénhidrátokkal.
További variációk
-
Élesztős verzióban puhább, kelt sajtos rudakat is süthetsz.
-
Fehérje- vagy gluténmentes változatok is népszerűek a közösségi oldalakon, akár mandulaliszt vagy sörélesztőpehely hozzáadásával.
Ez a vendégváró klasszikus modernizált és egészségtudatos verzióban is ugyanúgy népszerű, legyen szó étkezésről, tízórairól vagy uzsonnáról.