Fasírozott készítése – így lesz kívül ropogós, belül omlós

A fasírozott igazi klasszikus a magyar konyhában. Gyorsan elkészíthető, laktató és szinte mindenki szereti. Legyen szó vasárnapi ebédről, hideg vacsoráról vagy piknikre vitt szendvicsről, a fasírt mindig jó választás. Most megmutatom, hogyan készítheted el igazán finoman – pont úgy, ahogy a nagyi csinálta.

Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):

  • 50 dkg darált sertéshús (vagy marha, vegyesen is lehet)

  • 1 közepes fej vöröshagyma

  • 2-3 gerezd fokhagyma

  • 2 db tojás

  • 1 zsemle vagy 2 szelet kenyér (vízbe áztatva, majd jól kinyomkodva)

  • só, bors ízlés szerint

  • őrölt pirospaprika (elhagyható)

  • majoránna (opcionális, de ajánlott)

  • zsemlemorzsa a forgatáshoz

  • olaj a sütéshez

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Áztatás és előkészítés:
    A zsemlét (vagy kenyeret) áztasd be vízbe, majd jól nyomkodd ki. A hagymát és fokhagymát aprítsd finomra vagy reszeld le.

  2. Összekeverés:
    A darált húst egy nagy tálba tedd, add hozzá a tojásokat, a zsemlét, a hagymát, fokhagymát, sót, borsot és fűszereket. Alaposan keverd össze, hogy minden egyenletesen eloszoljon.

  3. Formázás:
    A masszából vizes kézzel formálj kisebb pogácsákat vagy golyókat. Ha lágy a massza, pici zsemlemorzsával sűrítheted.

  4. Panírozás:
    A fasírtokat forgasd meg zsemlemorzsában, ettől lesz szép aranybarna kérgük.

  5. Sütés:
    Bő, közepesen forró olajban süsd ki őket, oldalanként kb. 3-4 percig, míg szép ropogós nem lesz. Papírtörlőn csöpögtesd le őket.

Tipp:
Ha egészségesebb verziót szeretnél, sütőben is elkészítheted. Rakd sütőpapírral bélelt tepsire, spricceld meg olajjal, és süsd 200°C-on kb. 25–30 percig, félidőben fordítsd meg.

Összegzés:
A házi fasírt titka a jó alapanyagokon és az arányokon múlik. Egy kis extra fűszerrel személyre szabhatod, és ha egyszer jól sikerül, biztos, hogy gyakran visszatérsz ehhez a recepthez. Kívül ropogós, belül szaftos – pont, ahogy kell.