Unod már a hagyományos, cukros és zsíros palacsintákat? Készítsd el kedvenc reggelidet egészségesebben! Megosztunk veled egy olyan palacsinta receptet, amelyben nincs helye a finomított cukornak és a szódának. Teljes kiőrlésű liszttel és természetes édesítővel készül, hogy még jobban élvezhesd.
Miért egészségesebb ez a recept?
- Teljes kiőrlésű liszt: Több rostot és értékes tápanyagot tartalmaz, mint a fehér liszt.
- Természetes édesítők: A finomított cukor helyett használhatsz mézet, eritritet vagy steviát.
- Kevés hozzáadott cukor: Így a palacsinta alacsonyabb glikémiás indexű, és lassabban emeli meg a vércukorszintet.
- Kevés zsiradék: Az olaj helyett használhatsz kókuszolajat vagy sütőspray-t.
Hozzávalók (4 személyre):
- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 3 tojás
- 5 dl növényi tej (mandulatej, zabtej, rizstej)
- 2-3 evőkanál méz vagy más természetes édesítő
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés:
- Keverd össze a száraz hozzávalókat: Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.
- Add hozzá a nedves hozzávalókat: Keverd hozzá a tojásokat, a tejet és az édesítőt. Alaposan keverd össze, amíg csomómentes nem lesz a tészta.
- Pihentetés: Hagyd a tésztát állni 15-20 percig.
- Sütés: Melegítsd fel egy serpenyőt közepes lángon. Kenj meg egy kevés kókuszolajjal, majd önts bele egy merőkanálnyi tésztát. Süsd mindkét oldalát aranybarnára.
Töltelékek:
- Gyümölcsök: Eper, banán, áfonya, málna, vagy bármilyen kedvenc gyümölcsöd.
- Diófélék: Mandula, dió, mogyoró.
- Magvak: Tökmag, chia mag, lenmag.
- Túró: Friss vagy ízesített túró.
- Növényi joghurt: Kókuszjoghurt, görög joghurt.
Tippek:
- A tésztát dúsíthatod turmixolt banánnal, sütőtökkel vagy más zöldséggel.
- Készíthetsz sós változatot is: adj hozzá fűszereket, sajtot, zöldségeket.
- A palacsintát tálalhatod friss gyümölcsökkel, diófélékkel, vagy mézzel.
Egyél egészségesen és élvezd a reggelit!