Diétás levesek – könnyű, laktató és egészséges megoldások minden napra

Bevezető
A diétás levesek nemcsak a fogyókúrázók kedvencei, hanem azoké is, akik szeretnének könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú, mégis tápanyagdús ételt fogyasztani. Egy jó leves laktat, hidratál, és tele lehet zöldségekkel, fehérjével, vitaminokkal. A titok az alapanyagok megválasztásában rejlik – kevesebb zsiradék, több friss hozzávaló és a felesleges szénhidrátok kerülése.

Zöldséglevesek – vitaminbomba a tányérban

  • Krémes brokkolileves – főtt brokkoli, kevés krumpli vagy zabpehely sűrítésként, natúr joghurttal lágyítva.

  • Cukkini-krémleves – fokhagymával, friss fűszerekkel, pirított tökmaggal tálalva.

  • Lencseleves – rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátokkal.

Húsos, de könnyű levesek

  • Csirkeraguleves – bőr nélküli csirkemellből, sok zöldséggel, kevés teljes kiőrlésű tésztával.

  • Pulykaleves – alacsony zsírtartalmú hús, zöldfűszerekkel gazdagítva.

  • Halászlé light – sovány halból, olaj hozzáadása nélkül, friss paprikával és paradicsommal.

Hideg levesek nyári napokra

  • Gazpacho – spanyol paradicsomos-zöldséges hideg leves, kevés olívaolajjal.

  • Kovászos uborkaleves – frissítő, probiotikus hatású, kefirrel vagy joghurttal krémesítve.

  • Eper-krémleves – cukor helyett eritrittel vagy steviával édesítve.

Sűrítés és ízesítés diétás módon

  • Tejföl helyett használj natúr joghurtot vagy kefirt.

  • Rántás helyett zabpehellyel, főtt zöldséggel sűríts.

  • Só helyett próbáld ki a friss zöldfűszereket – petrezselyem, bazsalikom, tárkony.

Összegzés

A diétás levesek változatosak, ízletesek és könnyen beilleszthetők bármilyen étrendbe. Megfelelő alapanyagválasztással és főzési technikákkal nemcsak a kalóriát csökkenthetjük, de az ízeket is kiemelhetjük