Az epegörcs egy hirtelen fellépő, éles fájdalom, amelyet az epehólyagban vagy az epevezetékben lévő epekő okozhat. A fájdalom a jobb felső hasban vagy a hát közepén jelentkezik, és órákig is eltarthat.
Az epegörcsöt számos tényező kiválthatja, de az egyik leggyakoribb a zsíros ételek fogyasztása. A zsíros ételek megnövelik az epe termelését, ami görcsöket okozhat, ha az epevezetékek el vannak tömődve.
Az epegörcsöt okozó ételek közé tartoznak:
- Zsíros húsok: marhahús, sertéshús, bárányhús
- Zsíros halak: makréla, tonhal, lazac
- Olajban sült ételek
- Teljes zsírtartalmú tejtermékek: tejföl, tejszín, vaj
- Tojássárgája
- Feldolgozott élelmiszerek: kolbász, szalonna, szalámi
- Cukros ételek és italok
Ezenkívül a következő ételek is kiválthatnak epegörcsöt:
- Szárazhüvelyesek: bab, lencse
- Puffasztó zöldségek: káposzta, karalábé, kelbimbó
- Vöröshagyma
- Uborka
- Paradicsom
- Paprika
Ha epegörcsöt tapasztal, a következőket teheti:
- Forduljon orvoshoz a diagnózis felállításához.
- Kövessen epebarát étrendet.
- Fogyjon, ha túlsúlyos.
- Kerülje a zsíros ételeket, az alkoholt és a koffeint.
- Igyon sok folyadékot.
- Vegyen be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót.
Epebarát étrend:
- Sovány húsok: csirke, pulyka, hal
- Zsírszegény tejtermékek: sovány tej, joghurt
- Teljes kiőrlésű gabonák
- Zöldségek és gyümölcsök
- Olívaolaj
Az epegörcs megelőzhető az epebarát étrend követésével és az egészséges életmód fenntartásával. Ha epegörcsöt tapasztal, forduljon orvoshoz a diagnózis felállításához és a kezelés megbeszéléséhez.
Fontos megjegyezni, hogy ez a cikk csak tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvosi tanácsot. Ha epegörcsöt tapasztal, forduljon orvoshoz a diagnózis felállításához és a kezelés megbeszéléséhez.