A mérleg nélküli mérés egyre népszerűbb azok között, akik nem szeretnének speciális eszközöket használni a konyhában, vagy épp útközben, kiránduláson, főzés közben kell gyorsan mennyiséget becsülniük. A módszer lényege, hogy mindennapi tárgyak, a saját kezünk, vagy egyes eszközök segítségével szemre, praktikusan állapítjuk meg az alapanyagok, ételek mennyiségét. Ez ideális diétázóknak, kezdő szakácsoknak vagy bárkinek, aki gyors, egyszerű megoldást keres a konyhában!
Mérleg nélküli mérés praktikái
-
Evőkanál, teáskanál, bögrés mérés – A legtöbb receptnél megfelelő pontosságot biztosítanak a sztenderd evőkanalak, teáskanalak vagy egy csésze/bögre, hiszen ezek minden háztartásban megtalálhatóak.
-
Kézfej, marék, ujjbegy – Rizs, magvak, tészták vagy akár zöldségek mennyiségét könnyen mérhetjük egy marékkal, tenyérnyi adaggal vagy ujjbegynyi darabszámmal.
-
Húsok/zöldségek adagolása – Egy tenyérnyi hús (kb. 100-120g), egy ujjnyi sajt, vagy egy marék zöldség szinte univerzálisan használható arány.
-
Konyhai pohár, tálka, fedeles doboz – Levesek, péksütemények, folyadékok kiméréséhez kiváló, ha mércés poharat vagy minden nap használt tálat, dobozt használunk.
Előnyök
-
Gyors, egyszerű, bárhol alkalmazható
-
Nem kell befektetni külön mérlegbe, nincs plusz eszközigény
-
Kifejezetten jó kezdők, diétázók, hétköznapi főzők számára
-
Könnyen ráérezhető mennyiségek, fejlődik a „szemre” mérések pontossága