Diétás zöldségleves – könnyű, tápláló és alakbarát fogás

Bevezető
A diétás zöldségleves tökéletes választás, ha egyszerre szeretnél finomat enni és vigyázni a kalóriákra. Rostban gazdag, laktató, ugyanakkor könnyen emészthető, így vacsorára, ebédre, sőt még egy könnyű böjti napra is ideális. Az alábbi recept alacsony zsiradékkal és hozzáadott cukor nélkül készül, de ízben és színben is bővelkedik.

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 2 közepes sárgarépa

  • 1 petrezselyemgyökér

  • 1 kisebb zeller

  • 1 kisebb karalábé

  • 1 marék zöldborsó (friss vagy fagyasztott)

  • 1 kisebb cukkini

  • 1 vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 1,5 liter zöldségalaplé vagy víz

  • Só, bors ízlés szerint

  • Friss petrezselyemzöld a tálaláshoz

Elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, majd egyforma, kisebb kockákra vágjuk.

  2. Egy nagyobb lábasban az olívaolajat felmelegítjük, és a finomra aprított hagymát, fokhagymát üvegesre pároljuk.

  3. Hozzáadjuk a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és karalábét, pár percig együtt pirítjuk.

  4. Felöntjük a zöldségalaplével, majd közepes lángon főzzük kb. 10 percig.

  5. Hozzáadjuk a zöldborsót és a cukkinit, majd további 5-8 perc alatt puhára főzzük az egészet.

  6. Sóval, borssal ízesítjük, és friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Tipp diétához

  • A levesbe kerülő olajat akár el is hagyhatod, és a hagymát kevés vízen párolhatod.

  • Ha sűrűbb, krémesebb változatot szeretnél, a főtt zöldségek egy részét turmixold vissza a levesbe.

  • Szénhidrátcsökkentett diétához burgonya helyett használj több cukkinit vagy zellert.


Összegzés
Ez a diétás zöldségleves egyszerű, mégis változatos ízvilágot kínál. Bőven ellát rosttal és vitaminokkal, miközben kevés kalóriát tartalmaz. Könnyen variálható a szezonális zöldségeknek megfelelően, így egész évben beilleszthető az étrendbe.