Bevezető
A diétás levesek nemcsak a fogyókúrázók kedvencei, hanem azoké is, akik szeretnének könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú, mégis tápanyagdús ételt fogyasztani. Egy jó leves laktat, hidratál, és tele lehet zöldségekkel, fehérjével, vitaminokkal. A titok az alapanyagok megválasztásában rejlik – kevesebb zsiradék, több friss hozzávaló és a felesleges szénhidrátok kerülése.
Zöldséglevesek – vitaminbomba a tányérban
-
Krémes brokkolileves – főtt brokkoli, kevés krumpli vagy zabpehely sűrítésként, natúr joghurttal lágyítva.
-
Cukkini-krémleves – fokhagymával, friss fűszerekkel, pirított tökmaggal tálalva.
-
Lencseleves – rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátokkal.
Húsos, de könnyű levesek
-
Csirkeraguleves – bőr nélküli csirkemellből, sok zöldséggel, kevés teljes kiőrlésű tésztával.
-
Pulykaleves – alacsony zsírtartalmú hús, zöldfűszerekkel gazdagítva.
-
Halászlé light – sovány halból, olaj hozzáadása nélkül, friss paprikával és paradicsommal.
Hideg levesek nyári napokra
-
Gazpacho – spanyol paradicsomos-zöldséges hideg leves, kevés olívaolajjal.
-
Kovászos uborkaleves – frissítő, probiotikus hatású, kefirrel vagy joghurttal krémesítve.
-
Eper-krémleves – cukor helyett eritrittel vagy steviával édesítve.
Sűrítés és ízesítés diétás módon
-
Tejföl helyett használj natúr joghurtot vagy kefirt.
-
Rántás helyett zabpehellyel, főtt zöldséggel sűríts.
-
Só helyett próbáld ki a friss zöldfűszereket – petrezselyem, bazsalikom, tárkony.
Összegzés
A diétás levesek változatosak, ízletesek és könnyen beilleszthetők bármilyen étrendbe. Megfelelő alapanyagválasztással és főzési technikákkal nemcsak a kalóriát csökkenthetjük, de az ízeket is kiemelhetjük