Szénhidrátmentes ételek: Mit érdemes választani?

A szénhidrátmentes vagy nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend kifejezetten népszerű azok körében, akik szeretnék csökkenteni vércukorszintjüket, fogyni, vagy speciális diétát követnek (pl. ketogén étrend). Bár teljesen szénhidrátmentes ételek ritkák (szinte minden élelmiszer tartalmaz valamennyi szénhidrátot), sok olyan étel van, amelynek a szénhidráttartalma elhanyagolható.

Szénhidrátmentes vagy minimális szénhidráttartalmú ételek listája

Fehérjeforrások

  • Tojás (főtt, tükörtojás, rántotta)

  • Húsok (csirke, pulyka, marha, sertés, vad—sütve, főzve, grillezve, panír nélkül)

  • Halak (lazac, tonhal, tőkehal, harcsa, szardínia, pisztráng)

  • Tenger gyümölcsei (rák, kagyló, garnéla, tintahal)

  • Bel- és színhúsok (máj, szív, vesék)

  • Sajt (kemény sajtok: cheddar, ementáli, edami, gouda, trappista – natúr változatban)

Zsírok, olajok

  • Vaj, ghí

  • Kókuszzsír, olívaolaj, napraforgóolaj, avokádóolaj

  • Sertészsír, libazsír

Zöldségek szénhidrát nélkül, illetve nagyon kevéssel

Ezek általában nagyon alacsony, 2g alatti szénhidrátot tartalmaznak 100g-onként:

  • Saláta, fejes saláta

  • Uborka

  • Cukkini

  • Padlizsán

  • Spenót, sóska

  • Zellerszár

  • Retek

  • Brokkoli, karfiol (nagyon alacsony szénhidráttartalommal)

  • Paprika (főként zöld)

  • Gomba (csiperke, laskagomba stb.)

Egyéb

  • Natúr fűszerek, zöldfűszerek (petrezselyem, kapor, bazsalikom, oregánó stb.)

  • Szóda, ásványvíz, cukormentes teák, kávé

Mire érdemes figyelni?

  • Szószok, öntetek: Ezek gyakran tartalmaznak rejtett cukrokat vagy keményítőt, ezért inkább natúr változatokat válassz!

  • Feldolgozott húskészítmények: Például a felvágottak, kolbászok, virslik gyakran tartalmaznak szénhidrátot (cukrot, keményítőt) a tartósítás, illetve ízesítés miatt.

  • Sajtok: Legjobb natúr, nem ízesített sajtokat fogyasztani, mivel előfordulhat hozzáadott szénhidrát bizonyos típusoknál.


Ha szigorúan szénhidrátmentes étkezést követsz, mindig nézd meg a csomagolt termékek címkéjét is! A házilag készített, egyszerű, természetes alapanyagú ételek a legbiztosabbak ebből a szempontból.