Sült cékla köret – színes, tápláló és ízletes választás

A sült cékla nemcsak látványos, hanem tápanyagban gazdag köret, amely kiválóan illik húsokhoz, halakhoz vagy akár vegetáriánus főételekhez. Természetes édeskés íze sütés közben még intenzívebbé válik, miközben megőrzi magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmát (különösen folsav, kálium, C-vitamin).

Pozitívumok: miért érdemes céklát sütni köretnek?

  • Egészséges és kalóriaszegény

  • Gazdag antioxidánsokban – segíti a sejtvédelmet

  • Sütve karamellizált, édeskés ízű

  • Sokféle fűszerrel variálható

  • Jól illik sós, savanykás vagy krémes ételekhez is

Egy elégedett vélemény:
„Régen csak savanyúságként ettem céklát, de sütve annyira finom, hogy hetente készítem.”

Egyszerű sült cékla köret recept

Hozzávalók (4 adag):

  • 4–5 közepes cékla

  • 2–3 evőkanál olívaolaj

  • Só, bors

  • Opcionálisan: rozmaring, kakukkfű, fokhagyma

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.

  2. Mosd meg a céklát, hámozd meg, majd vágd gerezdekre vagy kockákra.

  3. Forgasd össze olívaolajjal, sóval, borssal és a választott fűszerekkel.

  4. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire.

  5. Sütőben süsd 35–40 percig, amíg a belseje puha, a széle karamellizált lesz.

Tipp ízesítéshez és tálaláshoz

  • Locsold meg balzsamecettel a sütés végén – kiemeli az édeskés ízt

  • Szórd meg fetasajttal és friss petrezselyemmel tálaláskor

  • Jól passzol mellé joghurtos-tormás szósz

Összegzés

A sült cékla köret egyszerre egészséges, ízletes és látványos. Könnyen elkészíthető, és akár ünnepi, akár hétköznapi ételek mellé tökéletes választás.

Egyszerű, színes és tele van tápanyaggal – a sült cékla minden asztalon megállja a helyét.