Az édesburgonya nemcsak finom, hanem tápanyagban gazdag köret is, amely kiválóan illik húsokhoz, halakhoz, vegetáriánus és vegán főételekhez. Magas rost- és vitamintartalma (különösen A- és C-vitamin), alacsony glikémiás indexe és természetesen édeskés íze miatt sokan a hagyományos burgonya egészségesebb alternatívájaként választják.
Pozitívumok: miért jó választás az édesburgonya köret?
-
Tápanyagban gazdag – rost, vitaminok, antioxidánsok
-
Lassabban emeli meg a vércukorszintet a fehér krumplihoz képest
-
Sokféleképpen elkészíthető – sütve, főzve, pürésítve
-
Természetes édeskés íze jól illik sós és fűszeres ételekhez is
-
Diétás és gluténmentes
Egy pozitív vélemény:
„A sült édesburgonya nálunk családi kedvenc lett – kívül ropogós, belül krémes.”
3 egyszerű édesburgonya köret recept
1. Sült édesburgonya gerezdek
-
Hámozd meg, vágd gerezdekre
-
Forgasd olívaolajba, szórd meg sóval, borssal, fűszerekkel (pl. rozmaring, fokhagyma)
-
Sütőben 200°C-on 25–30 perc
2. Édesburgonya püré
-
Kockázd fel, főzd sós vízben puhára (15–20 perc)
-
Törd össze vajjal vagy olívaolajjal, kevés tejjel vagy növényi itallal
-
Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
3. Fűszeres édesburgonya hasábok air fryerben
-
Hasábokra vágva fűszerezd (paprika, fokhagyma, kömény)
-
180°C-on 15–18 perc forró levegős sütőben
Tippek a tökéletes édesburgonya körethez
-
Sütés előtt áztasd hideg vízbe 20 percig – ropogósabb lesz
-
Kombináld friss zöldfűszerekkel (kakukkfű, petrezselyem, koriander)
-
Jól passzol hozzá joghurtos vagy fokhagymás mártogatós
Összegzés
Az édesburgonya köret tápláló, ízletes és változatosan elkészíthető. Legyen szó ropogós sült darabokról, krémes püréről vagy fűszeres hasábokról, mindig feldobja a főételt.
Egészséges, finom és színes – az édesburgonya igazi köretkedvenc.