Az áfonya dzsem házi elkészítése nemcsak egyszerű, de sokkal egészségesebb is, mint a bolti változat. A friss vagy fagyasztott áfonyából készült dzsem tele van antioxidánsokkal, gyümölcscukorral és rosttal, ráadásul Te döntöd el, mennyi cukrot használsz, milyen állagúra főzöd, vagy hogy szeretnél-e fűszerekkel variálni.
Hozzávalók (kb. 2 kis üveghez):
-
500 g friss vagy fagyasztott áfonya
-
150–200 g cukor (vagy eritrit, nyírfacukor, méz – ízlés szerint)
-
1 db citrom leve
-
1 tk reszelt citromhéj (opcionális)
-
1 tk pektin vagy dzsemfix (ha gyorsítani szeretnéd a sűrítést)
-
Ízlés szerint: vanília, fahéj, gyömbér
Elkészítés lépésről lépésre:
-
Az áfonyát alaposan mosd meg, ha fagyasztott, előtte engedd fel.
-
Egy lábasban kezdd el melegíteni az áfonyát. Amikor elkezd levet engedni, törd össze egy krumplinyomóval vagy villával, ha nem szeretnéd túl darabosan.
-
Add hozzá a cukrot, citromlevet és a reszelt héjat, majd közepes lángon főzd kb. 15–25 percig, időnként kevergetve.
-
Ha szükséges, add hozzá a pektint vagy dzsemfixet, és forrald további 3-5 percig.
-
Ízlés szerint fűszerezheted is (fahéj, vanília stb.).
-
Amikor elérte a kívánt sűrűséget, töltsd forrón tiszta, kifertőtlenített üvegekbe, zárd le, és fordítsd fejre 5 percre.
TIPP:
– Ha sűrűbb dzsemet szeretnél, használj kevesebb cukrot, vagy főzd tovább.
– Ha kevesebb cukorral készíted, érdemes hűtve tárolni, vagy kisebb adagokat készíteni.
– Tartósítószer nem szükséges, ha jól zár és forrón kerül az üvegbe.
Lehetséges ízvariációk:
-
Áfonya + alma – természetes sűrítés az almában lévő pektinnel
-
Áfonya + málna / szeder – vadabb, erdei ízek
-
Áfonya + vanília + fahéj – édes, meleg karakter
-
Áfonya + lime + mentalevél – friss, üdítő kombináció
Összegzés: gyors, egészséges és garantáltan finom
A házi áfonya dzsem nemcsak egészségesebb alternatíva, de teljesen személyre szabható: lehet cukormentes, fűszeres vagy éppen extra sűrű. Ráadásul tudod, mi kerül bele – sem mesterséges tartósítószer, sem adalékanyag.
Reggelire pirítóssal, zabkására, palacsintába vagy joghurthoz – minden formában mennyei!