A fasírozott igazi klasszikus a magyar konyhában. Gyorsan elkészíthető, laktató és szinte mindenki szereti. Legyen szó vasárnapi ebédről, hideg vacsoráról vagy piknikre vitt szendvicsről, a fasírt mindig jó választás. Most megmutatom, hogyan készítheted el igazán finoman – pont úgy, ahogy a nagyi csinálta.
Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):
-
50 dkg darált sertéshús (vagy marha, vegyesen is lehet)
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2-3 gerezd fokhagyma
-
2 db tojás
-
1 zsemle vagy 2 szelet kenyér (vízbe áztatva, majd jól kinyomkodva)
-
só, bors ízlés szerint
-
őrölt pirospaprika (elhagyható)
-
majoránna (opcionális, de ajánlott)
-
zsemlemorzsa a forgatáshoz
-
olaj a sütéshez
Elkészítés lépésről lépésre:
-
Áztatás és előkészítés:
A zsemlét (vagy kenyeret) áztasd be vízbe, majd jól nyomkodd ki. A hagymát és fokhagymát aprítsd finomra vagy reszeld le. -
Összekeverés:
A darált húst egy nagy tálba tedd, add hozzá a tojásokat, a zsemlét, a hagymát, fokhagymát, sót, borsot és fűszereket. Alaposan keverd össze, hogy minden egyenletesen eloszoljon. -
Formázás:
A masszából vizes kézzel formálj kisebb pogácsákat vagy golyókat. Ha lágy a massza, pici zsemlemorzsával sűrítheted. -
Panírozás:
A fasírtokat forgasd meg zsemlemorzsában, ettől lesz szép aranybarna kérgük. -
Sütés:
Bő, közepesen forró olajban süsd ki őket, oldalanként kb. 3-4 percig, míg szép ropogós nem lesz. Papírtörlőn csöpögtesd le őket.
Tipp:
Ha egészségesebb verziót szeretnél, sütőben is elkészítheted. Rakd sütőpapírral bélelt tepsire, spricceld meg olajjal, és süsd 200°C-on kb. 25–30 percig, félidőben fordítsd meg.
Összegzés:
A házi fasírt titka a jó alapanyagokon és az arányokon múlik. Egy kis extra fűszerrel személyre szabhatod, és ha egyszer jól sikerül, biztos, hogy gyakran visszatérsz ehhez a recepthez. Kívül ropogós, belül szaftos – pont, ahogy kell.