Lazannya készítése lépésről lépésre – így lesz igazán szaftos és ízes

A lazannya (lasagne) az olasz konyha egyik ikonikus fogása, amely a rétegezett tésztalapok, a gazdag húsos ragu és a selymes besamelmártás tökéletes harmóniájával hódít. Akár családi ebédről, akár vendégvárásról van szó, egy jól elkészített lazannyával nem lehet melléfogni. Most megmutatom, hogyan készítheted el otthon, lépésről lépésre.

Hozzávalók (4–6 adaghoz):

Húsos raguhoz:

  • 500 g darált marhahús

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál paradicsompüré

  • 400 g darabolt paradicsom (konzerv)

  • 1 teáskanál oregánó

  • 1 teáskanál bazsalikom

  • Só, bors ízlés szerint

  • 1 evőkanál olívaolaj

Besamelmártáshoz:

  • 50 g vaj

  • 50 g liszt

  • 500 ml tej

  • Szerecsendió, só, bors

Továbbiak:

  • 250 g lasagne tésztalap

  • 200 g reszelt trappista vagy mozzarella sajt

Elkészítés menete:

  1. Készítsd el a húsos ragut:
    Pirítsd üvegesre az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon, add hozzá a fokhagymát, majd a darált húst. Sózd, borsozd, fűszerezd oregánóval és bazsalikommal. Ha a hús megpirult, keverd bele a paradicsompürét, majd a darabolt paradicsomot. Főzd 20–30 percig, amíg sűrű ragu lesz belőle.

  2. Főzd meg a besamelt:
    Olvaszd fel a vajat, majd keverd hozzá a lisztet. Pirítsd pár percig, majd fokozatosan add hozzá a tejet, közben folyamatosan kevergetve. Ízesítsd szerecsendióval, sóval, borssal. Sűrű, krémes mártást kell kapnod.

  3. Állítsd össze a lazannyát:
    Egy hőálló tál aljára tegyél egy vékony réteg besamelt, rá tésztalapot, majd húsos ragut, ismét besamelt, és reszelt sajtot. Ezt ismételd, amíg elfogynak az alapanyagok. A tetejére mindig tészta, besamel és jó sok sajt kerüljön.

  4. Süsd meg:
    180°C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30–35 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.

Tipp:
Ha időd engedi, hagyd állni 10–15 percet szeletelés előtt, így szebben vágható, nem esik szét.

Összegzés:
A házi készítésű lazannya nemcsak látványos és laktató, de az ízei is páratlanul összeérnek a sütés során. Egy jó ragu, selymes besamel és megfelelő tészta kell csak hozzá – és máris igazi olasz hangulatot varázsolhatsz az asztalra!