A lazannya (lasagne) az olasz konyha egyik ikonikus fogása, amely a rétegezett tésztalapok, a gazdag húsos ragu és a selymes besamelmártás tökéletes harmóniájával hódít. Akár családi ebédről, akár vendégvárásról van szó, egy jól elkészített lazannyával nem lehet melléfogni. Most megmutatom, hogyan készítheted el otthon, lépésről lépésre.
Hozzávalók (4–6 adaghoz):
Húsos raguhoz:
-
500 g darált marhahús
-
1 fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 evőkanál paradicsompüré
-
400 g darabolt paradicsom (konzerv)
-
1 teáskanál oregánó
-
1 teáskanál bazsalikom
-
Só, bors ízlés szerint
-
1 evőkanál olívaolaj
Besamelmártáshoz:
-
50 g vaj
-
50 g liszt
-
500 ml tej
-
Szerecsendió, só, bors
Továbbiak:
-
250 g lasagne tésztalap
-
200 g reszelt trappista vagy mozzarella sajt
Elkészítés menete:
-
Készítsd el a húsos ragut:
Pirítsd üvegesre az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon, add hozzá a fokhagymát, majd a darált húst. Sózd, borsozd, fűszerezd oregánóval és bazsalikommal. Ha a hús megpirult, keverd bele a paradicsompürét, majd a darabolt paradicsomot. Főzd 20–30 percig, amíg sűrű ragu lesz belőle. -
Főzd meg a besamelt:
Olvaszd fel a vajat, majd keverd hozzá a lisztet. Pirítsd pár percig, majd fokozatosan add hozzá a tejet, közben folyamatosan kevergetve. Ízesítsd szerecsendióval, sóval, borssal. Sűrű, krémes mártást kell kapnod. -
Állítsd össze a lazannyát:
Egy hőálló tál aljára tegyél egy vékony réteg besamelt, rá tésztalapot, majd húsos ragut, ismét besamelt, és reszelt sajtot. Ezt ismételd, amíg elfogynak az alapanyagok. A tetejére mindig tészta, besamel és jó sok sajt kerüljön. -
Süsd meg:
180°C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30–35 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.
Tipp:
Ha időd engedi, hagyd állni 10–15 percet szeletelés előtt, így szebben vágható, nem esik szét.
Összegzés:
A házi készítésű lazannya nemcsak látványos és laktató, de az ízei is páratlanul összeérnek a sütés során. Egy jó ragu, selymes besamel és megfelelő tészta kell csak hozzá – és máris igazi olasz hangulatot varázsolhatsz az asztalra!