Az air fryer, vagyis forrólevegős sütő, egyre népszerűbb a magyar háztartásokban. Segítségével kevés zsiradékkal, gyorsan és egyszerűen készíthetsz ropogós, ízletes ételeket. Íme a legfontosabb lépések és tippek:
1. Elhelyezés és előkészítés
-
Helyezd a készüléket sík, hőálló felületre, hagyj szabad helyet körülötte.
-
Első használat előtt járasd üresen 10-15 percig, hogy az esetleges gyártási szagok eltűnjenek.
2. Előmelegítés
-
Szükség esetén előmelegítheted a készüléket (általában 2-5 perc).
-
Nem minden recept igényli az előmelegítést.
3. Ételek elhelyezése
-
Ne zsúfold túl a kosarat, hogy a forró levegő mindenhol átjárja az ételt.
-
Kevés olajjal (pl. spray formában) még ropogósabb lesz a végeredmény, de sok étel olaj nélkül is jól sikerül.
4. Sütés
-
Állítsd be a kívánt hőfokot (80–200°C) és időt.
-
Félidőben érdemes megrázni vagy átforgatni az ételt.
-
Példák:
-
Sült krumpli: 180°C, 18–25 perc
-
Csirkecomb: 200°C, 25–30 perc
-
Zöldségek: 170–190°C, 10–20 perc
-
5. Tisztítás
-
Hagyjad kihűlni a készüléket.
-
A kivehető részeket mosd el langyos, mosogatószeres vízben vagy mosogatógépben.
-
A készülék külsejét nedves ruhával töröld át.
6. Fontos tanácsok
-
Ne használj túl sok olajat vagy folyadékot.
-
Ne zsúfold túl a kosarat.
-
Mindig olvasd el a saját air fryered használati útmutatóját!
További részletes tippekért és receptekért ajánlom ezt az oldalt:
Air fryer receptek és tanácsok