Áfonya szénhidráttartalma – bűnözés diéta alatt vagy nyugodtan fogyasztható gyümölcs?

Az áfonya az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs, köszönhetően nemcsak finom ízének, hanem antioxidánsokban gazdag, egészséges összetételének is. Sokan azonban diéta vagy szénhidrátszámolás során elbizonytalanodnak: vajon belefér az áfonya az étrendbe?

Mennyi szénhidrát van az áfonyában?

100 gramm friss áfonya szénhidráttartalma átlagosan:

👉 12–14 gramm szénhidrát
Ebből nagyjából:
10 gramm természetes cukor
2 gramm rost

Ez alapján az áfonya mérsékelten szénhidrátdús gyümölcsnek számít, de a bogyós gyümölcsök között még mindig a kedvezőbb kategóriába tartozik – például banánhoz vagy szőlőhöz képest jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaz.

Alkalmas-e diétához, IR-hez, cukorbeteg étrendhez?

Igen, mértékkel fogyasztva:

  • Alacsony glikémiás indexű (GI ~53), így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

  • Gazdag rostban és antioxidánsban, ami lassítja a cukrok felszívódását.

  • Ideális kis mennyiségben (pl. 50–100 g) zabkásába, turmixba, natúr joghurt mellé.

Összegzés: áfonya szénhidráttartalma barátságos, ha tudatos vagy

Bár az áfonya nem teljesen szénhidrátmentes, mértékkel fogyasztva kiváló választás akár fogyókúrázóknak, inzulinrezisztenseknek vagy cukorbetegeknek is. A kulcs a mennyiség – 100 grammonként kb. 12–14 g szénhidrátot tartalmaz, de magas tápértéke és jótékony hatásai miatt táplálóbb, mint sok más gyümölcs.

Egészséges, finom és jól beilleszthető egy tudatos étrendbe is.