Áfonya dzsem készítése házilag – egyszerű, természetes és tele van ízekkel!

Az áfonya dzsem házi elkészítése nemcsak egyszerű, de sokkal egészségesebb is, mint a bolti változat. A friss vagy fagyasztott áfonyából készült dzsem tele van antioxidánsokkal, gyümölcscukorral és rosttal, ráadásul Te döntöd el, mennyi cukrot használsz, milyen állagúra főzöd, vagy hogy szeretnél-e fűszerekkel variálni.

Hozzávalók (kb. 2 kis üveghez):

  • 500 g friss vagy fagyasztott áfonya

  • 150–200 g cukor (vagy eritrit, nyírfacukor, méz – ízlés szerint)

  • 1 db citrom leve

  • 1 tk reszelt citromhéj (opcionális)

  • 1 tk pektin vagy dzsemfix (ha gyorsítani szeretnéd a sűrítést)

  • Ízlés szerint: vanília, fahéj, gyömbér

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Az áfonyát alaposan mosd meg, ha fagyasztott, előtte engedd fel.

  2. Egy lábasban kezdd el melegíteni az áfonyát. Amikor elkezd levet engedni, törd össze egy krumplinyomóval vagy villával, ha nem szeretnéd túl darabosan.

  3. Add hozzá a cukrot, citromlevet és a reszelt héjat, majd közepes lángon főzd kb. 15–25 percig, időnként kevergetve.

  4. Ha szükséges, add hozzá a pektint vagy dzsemfixet, és forrald további 3-5 percig.

  5. Ízlés szerint fűszerezheted is (fahéj, vanília stb.).

  6. Amikor elérte a kívánt sűrűséget, töltsd forrón tiszta, kifertőtlenített üvegekbe, zárd le, és fordítsd fejre 5 percre.

TIPP:

– Ha sűrűbb dzsemet szeretnél, használj kevesebb cukrot, vagy főzd tovább.
– Ha kevesebb cukorral készíted, érdemes hűtve tárolni, vagy kisebb adagokat készíteni.
Tartósítószer nem szükséges, ha jól zár és forrón kerül az üvegbe.

Lehetséges ízvariációk:

  • Áfonya + alma – természetes sűrítés az almában lévő pektinnel

  • Áfonya + málna / szeder – vadabb, erdei ízek

  • Áfonya + vanília + fahéj – édes, meleg karakter

  • Áfonya + lime + mentalevél – friss, üdítő kombináció

Összegzés: gyors, egészséges és garantáltan finom

A házi áfonya dzsem nemcsak egészségesebb alternatíva, de teljesen személyre szabható: lehet cukormentes, fűszeres vagy éppen extra sűrű. Ráadásul tudod, mi kerül bele – sem mesterséges tartósítószer, sem adalékanyag.

Reggelire pirítóssal, zabkására, palacsintába vagy joghurthoz – minden formában mennyei!